Rekonstruktion af forreste korsbånd
Har du fået en skade på korsbåndet? Læs med her, og bliv klogere på behandlingen af din korsbåndsskade.
Hvis du er så uheldig at have revet dit forreste korsbånd over kan en rekonstruktion komme på tale. Den kan være opstået ved vrid eller overstrækning i knæleddet, som kan være forårsaget af både sportsaktiviteter og ulykker. På Privathospitalet Mølholm har vi mange års erfaring med korsbåndsskader og du er i de bedste hænder.
Hvordan opstår en skade på korsbåndet?
Normalvis opstår skaden på korsbåndet ved pludselige bevægelser, belastninger eller vrid i knæet. Det kan for eksempel være i forbindelse med fysiske aktiviteter, hvor der sker pludselige sidelæns bevægelser, hurtige stop eller start eller uheldige landinger efter hop. Der forekommer en akut hævelse af knæleddet, og ofte oplever man en pludselig følelse af ustabilitet i knæet.
Forvridning af knæet kan resultere i en isoleret bristning af det forreste korsbånd, men det er ofte ledsaget af bristning af sideledbånd eller menisker. Det kan også medføre skade på brusken i knæet.
Hvilke konsekvenser har denne type skade?
Ved den første lægeundersøgelse på skadestuen eller ved egen læge kan det være svært at påvise ustabilitet i knæleddet, men der vil ofte være stærke smerter og hævelse. Hvis du kan beskrive din skadesmekanisme, vil det være en stor hjælp. På baggrund af det grundlag kan man ofte få en stærk mistanke om korsbåndsskade. Hvis det er tilfældet, vil en MR-scanning af knæet ofte være nødvendig. Den vil også vise, om der er andre ledsagende skader, menisk brusk eller sideledbånd.
Korsbåndet heler meget sjældent af sig selv, og en bristning af korsbåndet vil ofte resultere i, at knæleddet bliver løst efter skaden. Typisk vil man opleve en nedsat evne til at kontrollere knæleddet, og det vil især være tilfældet under fysisk aktivitet. Man kan opleve pludselige sammenfald og stærke smerter, og i den forbindelse kan der også opstå skader på ledbrusken eller meniskerne.
Hvordan behandles et beskadiget korsbånd?
Typisk kan løsheden i knæleddet forbedres ved en rekonstruktion af det forreste korsbånd. Dog er operation ikke altid den bedste løsning ved alle tilfælde af korsbåndsskader. Mindre skader eller skader hos personer uden aktiviteter, der er knæbelastende, kan behandles med træning. Når der er meget løshed, eller man har et højt aktivitetsniveau, tilbydes ofte operation.
Operation ved korsbåndsskader
Korsbåndsrekonstruktionen foregår altid i fuld bedøvelse og som dagkirurgi. Det vil sige, at du kommer hjem samme dag som operationen udføres. Typisk vil hele forløbet tage 5-6 timer, som begynder fra, at du går ind ad døren og til, at du går hjem igen.
Som smertebehandling efter operationen suppleres den fulde bedøvelse med lokalbedøvelse i knæleddet, og endeligt med en blokade af følenerverne i knæet. Til erstatning for det beskadigede korsbånd anvendes enten en del af lårsenen med et stykke knæskal eller en af senerne fra hasemuskulaturen. Hvilken der vælges afgøres af kirurgen sammen med dig.
Hvis der også er en meniskskade, der kan repareres, vil menisken blive justeret og fastgjort ved hjælp af tråde, så den kan hele op og bevare sin fulde funktion.
Som ved alle andre operationer er der også en lille risiko for komplikationer ved en korsbåndsrekonstruktion. De er heldigvis enten sjældne eller beskedne og vil naturligvis blive gennemgået forud, så du kan føle dig tryg.
Genoptræning
Efter en korsbåndsoperation er det vigtigt at give knæet tid til at hele og falde til ro. I de første to uger efter operationen skal du give knæet ro og begrænse stående og gående aktiviteter. Bliv gerne derhjemme, hold benet opad og anvend ispose de første dage (med et klæde imellem). Isbehandling supplerer smertestillende medicin og hjælper med at reducere hævelse. Prøv at gå så normalt som muligt, med lidt kortere skridt og i et langsommere tempo for at undgå at halte. Du får krykker med til de første uger, men allerede få dage efter operationen kan du støtte på benet. Dit knæ vil typisk være hævet, lidt varmt og ømt. Dette er normalt og indikerer, at vævet i knæet er i gang med at hele. Hvis helingen forløber godt, kan du gradvist øge belastningen på knæet efter 2-4 uger. I dit materiale fra Privathospitalet Mølholm vil der være et link til øvelser du kan gå i gang med allerede fra den første dag. Kirurgen vil lave en henvisning til en fysioterapeut, som du kan anvende til yderligere optræning. Typisk vil du starte op her efter 2-3 uger. Genoptræningen vil pågå gradueret og i en lang periode, oftest op til 9 mdr. Tilbagevenden til kontakt idræt ofte efter 9 – 12 mdr.