Rekonstruktion af knæskallens sideledbånd
Er din knæskal gået af led? Sådan foregår en rekonstruktion af knæskallens sideledbånd (MPFL- rekonstruktion).
Hvis du har oplevet, at din knæskal er gået af led, så ved du, hvor smertefuldt og skræmmende det kan være. Når knæskallen går af led, kan den sætte sig fast på ydersiden af knæet og skal hjælpes på plads.
En knæskal kan gå af led som følge af kraftige slag, fald, vrid eller overbelastning, der forårsager knæskallen at glide ud af sin normale position. Det sker typisk i forbindelse med fysiske aktiviteter, og ofte inden for sportens verden. Nogle gange kan knæskallen dog glide af led uden nogen særlig ydre påvirkning. I de tilfælde vil der ofte være en medfødt anatomisk fejlstilling af knæet. Det skal tages med i overvejelserne og udredningen, når behandlingen planlægges.
Når knæskallen går af led, kan der opstå forskellige skader i knæleddet, der påvirker stabiliteten og funktionen. Derfor er det vigtigt at søge lægehjælp, så du kan få den rette behandling.
Hvis det er første gang, du oplever dette, vil du med målrettet fysioterapi ofte få en god knæfunktion. Ved gentagne ledskred, på trods af optræning, vil du oftest få tilbudt et kirurgisk indgreb for at stabilisere knæet og forhindre, at det gentager sig. Netop dette er formålet med en rekonstruktion af knæskallens sideledbånd.
Knæ gået af led – det skal du vide om operationen
Operationen foregår altid i fuld bedøvelse og som dagkirurgi. Du kommer altså hjem samme dag som operationen udføres, og forløbet tager i alt typisk 5-6 timer. Som smertebehandling efter operationen suppleres den fulde bedøvelse med lokalbedøvelse i knæleddet, og endeligt med en blokade af følenerverne i knæet.
Først foretages en kikkertundersøgelse af knæleddet (artroskopi), for at vurdere knæskallens position og tilstanden af brusken. Herefter udføres rekonstruktionen af det indvendige sideledbånd på knæskallen ved hjælp af en sene fra baglåret.
Operationen udføres som en blanding af åben kirurgi og kikkertkirurgi. Det resulterer normalt i en markant stabilisering af knæskallen, som genopretter din evne til at udføre sports- og idrætsaktiviteter uden bekymring. Nogle vil desværre have lidt smerter omkring knæskallen. Helingsprocessen tager tid, og det kræver mindst seks måneder, før rekonstruktionen er fuldstændig stabil, og du kan vende tilbage til idrætten. I denne periode er det derfor vigtigt at træne dit knæ. Ligesom alle andre operationer, er der ved rekonstruktion af knæskallens sideledbånd også nogle risici forbundet med operationen. Det indebærer blandt andet infektion, smerter omkring den indsatte sene og problemer med at opnå normal bevægelighed.
Genoptræning
Efter en kikkertoperation i knæet er det vigtigt at give knæet tid til at hele og falde til ro. I de første to uger efter operationen skal du give knæet ro og begrænse stående og gående aktiviteter. Bliv gerne derhjemme, hold benet opad og anvend ispose de første dage (med et klæde imellem). Isbehandling supplerer smertestillende medicin og hjælper med at reducere hævelse. Prøv at gå så normalt som muligt, med lidt kortere skridt og i et langsommere tempo for at undgå at halte. Derudover bør du også bruge de udleverede krykker. Dit knæ vil typisk være hævet, lidt varmt og ømt. Dette er normalt og indikerer, at vævet i knæet er i gang med at hele. Hvis helingen forløber godt, kan du gradvist øge belastningen på knæet efter 2-4 uger. I dit materiale fra Privathospitalet Mølholm vil der være et link til øvelser du kan gå i gang med allerede fra den første dag. Typisk vil kirurgen lave en henvisning til en fysioterapeut, som du kan anvende til yderligere optræning.